Имало едно време...или Митът за косъма

08 Май 2020 г.
Имало едно време...или Митът за косъма

Ще има да разказваме....

Как някога е имало време, когато другото е било нормалното.
Да, моето дете. Аз съм от онова поколение, което обичаше да вечеря в ресторанти, въпреки че често късметът беше в моята чиния. Недоизмита вилица, червило по ръба на чашата, пръст в салатата и муха в сламката. И мислех, че съм видяла (и опитала) всичко. Тогава махвахме с ръка, защото.....е, случва се. Да знаеш, страхът от отмъщението на сервитьора може да накара човек да преглътне какво ли не. Но днес, друго е нормалното. Днес, само една не добре измита чаша има силата да разруши цял ресторант.
Да, моето дете. Аз съм от онова поколение, което намираше за забавно да откриеш косъм върху белия хотелски чаршаф. Изтупваш го и си лягаш, защото, да си кажем честно, никой не е умрял от косъм, нали?
Да, моето дете. Едно време беше така – поседнеш на пейка, па после полегнеш, па се прозинеш и почешеш по носа. После се напиеш жадно от градката чешма.
После ще идеш на кино, па ще си купиш пуканки, па ще почерпиш сладура до теб. Па ще му сръбнеш от колата. Па ще му седнеш в колата. Па ще го целунеш за довиждане. Така ставаха запознанствата едно време.
Забрави на какво съм те учила досега, моето дете. Къде се е чуло и видяло да подаваш ръка за поздрав? Усмивката е поздрав. Другото е игра на руска рулетка. (За тази игра ще ти разкажа, когато пораснеш.) Сега, важно е да помниш – не пипай нищо! Ръцете са, за да се мият. И по джобове да се крият
Да, моето дете. Важно е да си измиеш ръцете. Но, по-важно е да не те е страх. Не се страхувай да тичаш навън, да те ожари слънцето. Сприятелявай се. Изцапай си дрехите с кал. Купи си сладолед от старата машина и се оплескай до ушите. Пък после се прибери и се измий.
Защото, моето дете, светът никога няма да бъде чак толкова мръсен. Хората са добри и правят добро. Нищо, че го виждаме рядко. Това е, защото спазваме дистанция.
Дистанцията е от добрите неща.
Обаче, знаеш ли, старото нормално малко ще ми липсва.
Ще има да разказваме...Автор: Пламена Лачева
Снимка: Личен архив
Туристически агент в РЕД ТУРС - офис Шумен
Понастоящем също и Копирайтър и криейтив в Ред турс :)
АбонаментЕкскурзии