Перлите на Егейско море - Памуккале, Троя и Ефес

26 Януари 2019 г.
Перлите на Егейско море - Памуккале, Троя и Ефес
Егейска Турция обхваща няколко невероятни морски курорта по протежението на егейско море - Айвалък, Дидим, Кушадъсъ, Мармарис, Бодрум, Памуккале, Ефес и Троя.
"Перлите на Егея", както любовно наричат тази дестинация, обаче със сигурност е най-удачният вариант за прохождащите в пътуването зад граница туристи. Пътешествието е 5-дневно, а в програмата са включени Чанаккале, Бергама, Кушадасъ, Памуккале, Ефес, Айвалък и Троя.

*Ефес - Ефес е разположен в Турция, на около 50 км южно от Измир и на 20 км северно от курорта Кушадасъ. В миналото градът е бил особено развит в търговско отношение, като се осъществявала морска търговия със страните от Близкия изток и средиземноморските държави на Запада. Интересното е, че някога градът е бил разположен на самия бряг на Егейско море, но днес от него го делят почти 6 км високи хълмове. Той се е разполагал на голяма площ, а в миналото нямал равен на себе си по изтънченост и аристократизъм, което си личи и досега. По време на управлението на римския император Август Цезар е бил столица на провинция Азия. Тогава преживява и един от най-бурните и оживени периоди в своята история. Днес руините на града пазят тайни и легенди на повече от 2500 години, а всяко лято огромни тълпи от чужденци се опитват да разгадаят чудото, наречено Ефес.
Макар че е минало толкова много време от създаването на града, до наши дни е оцеляло наистина доста от предишния му блясък и значимост. Пътят на всеки един турист преминава по дълга близо километър и половина улица, застлана с мрамор, а от двете й страни се извисяват високи каменни колони. По протежение са разположени оцелели внушителни монументи, като Големия театър, който може да побере към 25 хиляди души. Библиотеката на Целз, построена през втори век, е особено красива и прекрасна. Но може би най-привлекателното място и най-голямата атракция тук е Храмът на Артемида, който е едно от седемте чудеса на древния свят. Там още могат да се видят малка базилика, гробницата на св. Йоан, храмът на Адриан, агората и гробница на Полио.


*Памуккале - Малък град в югозападна Турция, който се гордее със седемнадесет от най-впечатляващите водни тераси в света. Температурата на водата в тях е между 35 и 100 градуса по Целзий. Топлината на водата, обаче, не е единствения привлекателен аспект на това място. През деня или по залез Памуккале е истинска приказка за сетивата. Контрастът между блестящите басейни и белият варовик, обграждащ скалите е забележителен и отдалеч това място прилича на замръзнал водопад или море от айсберги.

*Троя - Още в "Илиада" Омир споделя, че Троя била ветровито място. Такова е и до днес. Всъщност преди векове Троя е била на самия бряг, а днес е на 5 км навътре в сушата. Ако си мислите, че сте достатъчно информирани за Троя, понеже сте чели книгата, грешите! Развалините от Троя-от-времето-на-Илиада са само един от деветте града от различни епохи, открити един върху друг. Още на входа на древния град Ви посреща бутафорен дървен кон, в който можете и да влезете като истински троянци.  Крепостни стени, кладенци, останки от театър - в комплекса има толкова много неща, които си заслужава да видите. Също така има и места, където ясно може да видите как са разположени деветте града един над друг.

Ако искате да видите всички тези зашеметяващи пейзажи и да чуете всички истории и легенди, еласте с нас на пет дневно приключение. Само сега на топ цена 299 лева. https://redtours.bg/екскурзия/екскурзия-до-памуккале-от-варна-и-шумен/1888


 
АбонаментЕкскурзии