ЧИСТ ТУРИЗЪМ Vol. 1 ПОЧИВКА В ХОТЕЛ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

12 Май 2020 г.
ЧИСТ ТУРИЗЪМ Vol. 1
ПОЧИВКА В ХОТЕЛ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ
По-голямата част от населението на тази планета (в т.ч. тези от нас, които не вярват в предсказания и оракули) не бяхме подготвени за това, което сполетя човечеството в началото на 2020 година. COVID – 19, или т.нар. коронавирус, пристигна неканен и се настани трайно в домовете ни, на любимите ни места, в плановете ни, в страховете ни. Важно е обаче да си напомняме, че с дисциплина, ясни правила и всеобща воля, ще успеем да изгоним натрапника, защото светът навън е прекрасен и с нетърпение очаква да се завърнем към обичайната динамика.
Но, стига лирични отклонения!
Знам, че въпросът, който живо вълнува всички вас, които с надежда очакват лятото да ви предложи своето обичайно меню от много слънце, златен пясък и морски вълни е, ще можем ли да почиваме пълноценно в хотели и как те ще гарантират безопасна среда за нашите семейства.
Много хотели по света вече стартираха подготовка за летния сезон, предвиждайки широка гама от мерки, които обещават една спокойна почивка в условия на световна пандемия. Нашите родни хотели не правят изключение! Мерките целят да съхранят здравето на нас и нашите близки, и да сведат възможността за заразяване с опасния вирус до абсолютния минимум.
Моля да подходите към следващите редове с необходимата сериозност и да заострите внимание към вече настъпващите с пълна пара промени в условията на настаняване, както в българските, така и в чуждестранните хотели, защото това, с което ще се сблъска българският турист, избирайки да летува я по нашето Черноморие, я на друго любимо място като съседни Гърция и Турция, или по-далечните Тунис, Италия, Испания, Йордания, ОАЕ и пр., е новата реалност, поне, докато опасността от разпространението на коронавируса не отмине.
През това лято ще наблюдаваме една нетипична надпревара на хотелите: кой от тях е взел повече на брой мерки, колко често и с какви скъпи и с изцяло нова формула за дезинфекция препарати залива хотелската си база, и кой предлага възможност за най-голяма дистанция между своите гости. Тази надпревара на моменти ще достигне до комични висоти, но, за сметка на това, едва ли някога пак ще се радвате на по-чисто и лишено от всякакви бактерии лято.
Още прекрачвайки прага на хотела, ще усетите вятъра на промяната, тъй като вероятно ще бъдете учтиво помолени да дезинфекцирате ходовата част на вашите обувки.
Оглеждайки се, ще установите, че наоколо има множество диспенсъри с дезинфектант, както и стикери с указания за спазване на редица правила за безопасност и лична хигиена!
Плахо пристъпвайки към рецепция, ще бъдете помолени да изчакате своя ред в лоби бара, на безопасно разстояние от поне 2 метра от персонала. В тази връзка, не малък брой хотели са подели кампания за SELF CHECK-IN, което ще рече, че е възможно да се сблъскате с информационен терминал, чрез който собственоръчно да отбележите настаняването си в хотела. Няма място за притеснение! Обикновено, тези системи са съвсем простички и са създадени именно, за да осигурят бързо и лесно чекиране на госта.
Като стана дума за персонала, служителите всекидневно ще минават през лекарски преглед, чиято цел е да следи за поява на симптоми на коварния вирус. (Тази мярка ще трае, докато роботи не заменят изцяло работещите хомосапиенс в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, което вече се среща в някои технологично по-развити страни по света.) Работещите в рамките на хотелската база ще бъдат задължени да спазват всички мерки за безопасност, в т.ч. носене на маски, ръкавици и, ако е необходимо, предпазни облекла. Медицинско лице ще бъде на разположение на гостите денонощно.
Всички закрити и открити площи на хотела (като най-сериозно внимание ще бъде обърнато на мивки, общи санитарни помещения и повърхности, до които често се докосваме, например дръжките на вратите) ще бъдат старателно обезпаразитявани и дезинфекцирани по няколко пъти на ден.
И, понеже така и така сме тръгнали да дезинфекцираме навсякъде, насочвам вниманието ви към басейните, от които всекидневно ще се взема проба от водата и не на последно място – ще се дезинфекцира с озон. За не дотам запознатите, озонът е мощно окисляващо средство, което възпрепятства възпроизводнството на микроорганизми и, освен това, има свойството да разгражда опасни вещества и даже някои отрови, както и да стимулира имунната система на човека. Боже! Само, докато го написах, и вече се чувствам по-спокойна!
Стигнахме до хотелските стаи. По-голямата част от хотелите няма да допускат пълно запълване капацитета на хотела, като засега намеренията им криволичат между 50 – 70%. Планира се отстояние от 24 часа между отделните настанявания. Стаите ще се проветряват и дезинфекцират с какви ли не препарати. Отново, особено внимание ще бъде обърнато на санитарното помещение, най-вече мивка, тоалетна и вана. (За тези от нас, които винаги сме се притеснявали да се потопим в хотелска вана, мисля, че това лято можем да се престрашим.) Кърпите ще се подменят ежедневно. На разположение и в изобилие ще откриете неограничено количество сапун, дезинфектант и куп други санитарни материали.
Да преминем към зоната за почивка и сън. Не се допуска изтупване на чаршафи, тъй като има опасност въздухът да се насити с вредни микроорганизми. Чаршафите се сменят всеки ден! Преди това обаче, матракът се почиства с гореща пара, за да гарантира изтребване на бактерии и акари!
Отправяйки се към основния ресторант на хотела, ще установите, че има предварително обозначена траектория, по която да се движи потокът от хора, за да се избегнат струпвания. Добре познатият и така обичан от всички ни ALL INCLUSIVE това лято ще бъде заменен от неговия далечен братовчед WE SERVE – YOU EAT. Иначе казано, на всеки гост ще бъдат предоставени опаковани индивидуални прибори за хранене, след което ще бъдете настанени на маса, на достатъчно разстояние от съседните, където обслужващ персонал ще ви сервира предварително избраните от вас блюда. Без паника! Ако предвидената порция не ви засити, любезен служител с маска и ръкавици ще ви я допълни.
Отново, за да бъдат избегнати струпвания, до летните барове ще бъдат допускани определен брой хора, като посоката на движение винаги ще бъде „Влизаш оттук, излизаш оттам“.
Всякакъв тип активности и услуги на открито и на закрито – анимация, фитнес зали, закрити басейни, тенис кортове, игрища, сауни и парни бани, детски клубове и т.н.,  ще се осъществяват с предварителни записвания.
И, тъй като дълбоко вярвам в безлимитното въображение на хотелиерите, можем да очакваме още много и различни мерки, в резултат на които ще се завърнем от летните си почивки спретнати и ухаещи на белина.
Знам, че за много от нас всички правила, които трябва да се научим да спазваме, ще ни дойдат в повече, но ние, работещите в туристическия бранш, дълбоко вярваме, че предстоящото лято може и ще ни предложи прекрасни летни изживявания. От нас се иска да бъдем отговорни към нашето здраве и към това на околните. А догодина, защо не, да се завърнем към стария образец на летуване с още по-голяма готовност!Автор: Пламена Лачева
Снимка: Google
Туристически агент в РЕД ТУРС - офис Шумен
Понастоящем също и Копирайтър и криейтив в Ред турс :)
 
АбонаментЕкскурзии